Afnemende criminaliteit in Utrecht

Kennedy van der LaanYoung Talent GroupDirkzwagerClifford Chance
Geschreven door: Michelle van de Vis
Gepubliceerd op:

Steeds vaker horen we dat er weer een delict heeft plaatsgevonden in Utrecht. Met name schietpartijen, drugshandel en autobranden. Buurten waar dit vaak gebeurd zijn Lombok, Amsterdamsestraatweg en Kanaleneiland. De gemeente Utrecht is aan het onderzoeken of in de wijk Kanaleneiland een gebiedsgerichte aanpak moet worden ingevoerd om de criminaliteit daartegen te gaan.1

De gemeente en met name het CDA wil dat er meer zicht komt op de criminaliteit in Utrecht.2 De locoburgemeester Victor Everhardt vindt het een goed idee om in gesprek te gaan met het Openbaar Ministerie en de politie om de communicatie te verbeteren. Hij vindt dit omdat de bevolking dan kan zien dat criminaliteit echt bestraft wordt. Fractievoorzitter van het CSD Utrecht, Sander van Waveren is het hiermee eens en hoopt dat hiermee mensen afgeschrikt worden en ze inzien dat fout gedrag echt aangepakt wordt en gevolgen heeft. Daarnaast is het voor mensen, die geen fout gedrag vertonen, goed om te zien dat misdaad niet loont. Dit vergroot het draagvlak voor de inzet van de gemeente en de politie.3

In Utrecht hebben we een veiligheidsbeleid, waar de nadruk vooral ligt op de High Impact Crimes. Dit zijn delicten die een grote impact op het slachtoffer, de directe omgeving van het slachtoffer en op de samenleving als geheel. Het doel van dit veiligheidsbeleid is dat de slachtoffers van geweldsdelicten eerder aangifte zullen doen.

Er zijn met name criminele families in Utrecht die een leidende rol hebben in de drugshandel en andere criminele activiteiten zoals plofkraken. Deze families wonen voornamelijk in Kanaleneiland, Overvecht, Lombok en de Amsterdamsestraatweg. Vooral in Kanaleneiland zou er veel rivaliteit zijn tussen de families.

Ondanks de vele nieuwsberichten blijkt uit onderzoek van de gemeente dat de criminaliteit daalt in Utrecht, met name het aantal overvallen en straatroven. In deze cijfers is de ondermijnende criminaliteit, de vermenging van boven- en onderwereld, niet meegerekend omdat het moeilijker is om waar te nemen. Door het beleid dat er in Utrecht nagestreefd wordt is het aantal woninginbraken met 30 procent afgenomen ten opzichte van 2017.

De criminaliteit in Utrecht zal nog vele jaren aanhouden, maar het beleid dat de gemeente voert heeft succes. Criminaliteit neemt af en steeds meer mensen worden afgeschrikt om strafbare feiten te plegen. Het zal altijd een strijd blijven tussen politie en de criminelen, maar de gemeente gaat de goede kant op.

1 Yelle Tieleman, ‘Gemeente Utrecht overweegt nieuwe aanpak om criminaliteit Kanaleneiland tegen te gaan’, Ad.nl
2 Redactie, ‘CDA wil meer zicht op criminaliteit in Utrecht’, Duic.nl
3 CDA, ‘Meer zicht op aanpak criminaliteit in Utrecht’, Cda-Utrecht.nl
Van DoorneHouthoffHVG Law LLPBaker McKenzieDLA Piper
Inloggenclose